Babí léto s Charitou Zábřeh

BABÍ LÉTO S CHARITOU je od roku 2023 nikoliv jen jednou kulturní akcí, ale zastřešující "značkou" pro celé období na přelomu září a října, ve kterém je možné se s námi setkat na v rámci celé řady připravovaných akcí pro širokou veřejnost, dobrovolníky, dárce i vlastní pracovníky. Je tak festivalem prezentačních, kulturních, duchovních a dalších akcí a aktivit. Jako významný poskytovatel hned 8 sociálních služeb v regionu se tímto také připojujeme k akcím celostátního Týdne sociálních služeb.babileto2023

Jaký je tedy program BABÍHO LÉTA S CHARITOU pro aktuální rok 2023? Dovolujeme si Vás srdečně pozvat na následující akce:

• středa 27.9.2023 ve 14:00 hodin - mše svatá za Charitu Zábřeh, bývalé i stávající zaměstnance, klienty, pacienty, dobrovolníky a dobrodince (Zábřeh, kostel sv. Barbory) – bohoslužbu při příležitosti svátku Dne Charity, památce umrtí zakladatele a patrona organizované charitní práce sv. Vincence z Pauly slouží P. Ján Jakubovič z Misijní společnosti
  • pondělí 2.10.2023 - připomeneme si mezinárodní "Den pečujících" –  jde o den mimořádného významu, kdy obzvlášť myslíme na lidi, kteří se starají doma o své blízké - obětavě, neúnavně, nepřetržitě a bez oddychu. Jde o "hrdiny", kteří často nejsou vůbec vidět, jejich dobré skutky zůstávají okolí skryty. Vracejí svým blízkým jejich lásku a péči, s jakou se o ně starali, dokud jim ještě síly stačili a zdraví sloužilo. Jsou velice důležití, svou pomocí pomáhají předcházet kolapsu systému sociálních služeb. Pokud tedy hulka_plakatnějakého pečujícího ve svém okolí máte, poděkujte mu alespoň v tento den - zaslouží si pozornost i pomyslné "smeknutí klobouku" jako projev úcty.
  • středa 4.10.2023 od 16:00 hodin – setkání Klubu pečujících (Zábřeh, Žižkova 10). Pokud se péče o blízkého netýká přímo vás, můžete na tuto akci pozvat jiné lidi, pečující z Vašeho okolí. Veškeré informace o našich aktivitách na podporu pečujících osob je možné dohledat na samostatné Facebookové stránce.
  • středa 4.10.2023 od 19:00 hodin - BENEFIČNÍ KONCERT DANIELA HŮLKY pro Domácí hospicovou péči (Zábřeh, Kulturotevrenedvere2023ní dům). Pozvánku na tuto kulturní akci i odkaz k online nákupu vstupenek přináší samostatný článek na našem webu.
  • čtvrtek 5.10.2023 v libovolném čase 9:00 - 17:00 hodin -  Den otevřených dveří (Zábřeh, Žižkova 5 - Zásilkovna) – představení služeb a činnosti naší Charity v rámci celostátní akce Týdne sociálních služeb pro širokou veřejnost budeme mít letos soustředěné na jednom místě.
  • středa 11.10.2023 - připomeneme si tzv. "Papučový den" – další celostátních kampaň, ke které se připojíme. Nevyléčitelná nemoc může zasáhnout kohokoliv z nás, rakovina je bohužel záležitostí čím dál mladší části populace. Čtyři z pěti lidí si přejí zemřít doma. Díky mobilním hospicům a terénní paliativní péči je to možné! Na podporu této velmi potřebné péče, kterou poskytuje v regionu Zábřežska a Mohelnicka i naše Charita, se symbolicky zaměřuje "Papučový den" - obujte si papuče (symbol bezpečí a pohodlí domova) a vyrazte s nimi na neobvyklou procházku po venku, do práce, do školy, ... Ukážete, že se hlásíte k přání Dožít doma, podporujete snahu i smysl mobilní hospicové péče, která nevyléčitelně nemocným pomáhá Odejít v pokoji, v kruhu blízkých.