Charitní recepce, knihkupectví Barborka

Charita Zábřeh v těchto dnech uspěla s projektem podaným skrze Místní akční skupinu Horní Pomoraví do programu Leader. Obsahem projektu je stavební rekonstrukce přízemí a suterénu Charitního domu sv. Barbory, sídla organizace na Žižkově ulici č.p. 15. V letošním roce jsme se snažili vyřešit bezbariérovost charitního objektu; jsme na bezbariérové trase Zábřehem, našimi klienty jsou převážně senioři a lidé s postižením. Není již nadále udržitelné, abychom lidi se sníženou schopností pohybu nutili pro zkontaktování našich služeb zdolávat strmé točité schody do prvního nebo druhého patra.

Poté co jsme zjistili, že nebude stavebnětechnicky možné a účelné řešit vestavbu výtahu, našli jsme řešení ve zřízení kontaktního místa pro veřejnost hned v přízemí, při vstupu do budovy, v prostorách stávajícího knihkupectví Barborka. S provozovatelem, panem Václavem Tschulikem jsme se dohodli na ukončení nájmu a prodeje zboží stávající prodejny v lednu 2010. Neznamená to však, že by sortiment křesťanské literatury, devocionálií, svíček a potřeb pro kněze (hostie, mešní víno) ze Zábřežska zmizel! S majitelem Barborky jsme se dohodli – velmi si jeho přístupu vážím a moc děkuji za vstřícnost - na zachování této služby farníkům a farnostem našeho děkanátu. Uvedený sortiment má na Zábřežsku tradičně své nezastupitelné místo (dříve Unita), nejbližší obdobná prodejna je až v krajském městě, v Olomouci. Díky podpoře MAS Horní Pomoraví a nalezenému společnému řešení může Barborka (i přes každoroční propad v tržbách) ve změněné podobě v Zábřehu zůstat.

Součástí budoucí charitní „recepce“ bude tedy kromě možnosti vyřídit s Charitou vše potřebné (podatelna, telef. dispečink, objednávka služeb, platba služeb, lístky na ples, kompenzační pomůcky, distribuce kolednických potřeb, …) i obchůdek a zázemí, kde bude možné se začíst do křesťanské literatury. Knižní novinky bude také možné objednávat přes internet s následným vyzvednutím v Barborce.

Chceme zde zřídit i koutek s výrobky našich klientů, panel s materiály prezentace regionálních sociálně-zdravotních služeb pro potřebné. Pokud někoho blíže zajímá nastíněná problematika, je možné ji v předstihu, ještě před realizací, diskutovat s ředitelem zábřežské Charity (tel. 736509430).